Ambalaj Atık, Ambalaj Hurda

Ambalaj Atık

İnsanlık tarihi başlangıçtan bu yana doğal yaşam döngüsünde çeşitli tahribatlara sebep olmuştur. Eski tarihlerde çevresel kirlenmeler ve yerkürenin sağlığı düşünülmeden birçok yanlış yönetim ortaya koyulmuştur. Her alanda yapılan bu tahribat enerji üretimi, yeme içme sektörü ve inşaat sektörü gibi sosyal yaşam gereksinimlerine adeta kurban edilmiştir. Yapılan bu yanlış yönetim sonucu küresel döngüde çeşitli kırılmalar yaşanmış. İklim değişikliğinden, çevre kirliliğine varıncaya kadar birçok sıkıntıyı beraberinde getirmiştir. İtiraf etmek gerekirse bu sıkıntılara kalıcı çözümler, ancak sorunların insan sağlığını tehdit etmeye başlaması sonucu bulunmuştur. Susuz yarınların yakında olduğunun anlaşılması, çeşitli kıtlık sıkıntıları ve yaşam alanlarında meydana gelen erozyonlar, doğal yaşam döngüsünün yeniden inşası adına planlama yapma gerektiğini bizlere göstermiştir. Bu doğrultuda ambalaj atık işlemleri gibi sık kullanılan meseleler yavaş yavaş çözüm bulmaya başlamıştır.

Ambalaj Atıkları Konusunda Kalıcı Geri Dönüşüm Çözümleri

İçinde bulunduğumuz çeyrek yüzyıldır işleme koyulan eylem planlarından biride şüphesiz bu atıkların geri dönüşümü kültürüdür. Öncelikle ambalaj atıklarının ne olduğu konusuna değinmekte fayda var. Ambalaj atıklar kısaca kullanılan ürünlerin sunumu için üretilen materyallerin, tüketim sonrası tekrar kullanıma uygun hale getirilmesi adına geri dönüşüm işlemi olarak bilinmelidir. Kullanım ömrü tamamlanmış olan ambalajlar bu sayede tekrar tüketiciye sunulmaktadır. Bu sunum sebebiyle birçok alanda tasarruf edilmektedir. Kavanoz, plastik ambalaj, karton, kâğıt, çeşitli kutular, mukavva, cam şişe gibi birçok atık ambalaj bu sınıfına girmektedir. Ambalaj atık geri dönüşüm aşamalarına girmeden önce farklı farklı sınıflandırılmaktadır.

  • Ambalaj atıklar sayesinde geri dönüştürülen materyaller ülke ekonomisine katkıda bulunur.
  • Ambalaj atıkları çevre dostu olduğundan dolayı doğanın kirletilmesinin önüne geçer.
  • Ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi bütçemizden tasarruf etmemizi sağlamaktadır.
  • Ambalaj atıklar farklı kategorilere ayrılmaları sebebiyle çok daha pratik bir geri dönüşüm hizmeti sunarlar.

Atık Yönetimi Çalışmaları Ve Geri Dönüşümün Etkisi

Ülkemizde her geçen gün geri dönüşüm konusunda önemli bir yükseliş görülmektedir. Çevreye duyarlı aktivist, iş insanı, siyasetçi ve sanatçıların yoğun katılımı sayesinde bu konudaki farkındalık giderek artış göstermektedir. Belediyeler gibi çeşitli sektör ve kuruluşların katkıları ile çok büyük bir pazar haline gelen atık yönetimi işlemleri 2010 yılına varıncaya kadar %35 dolaylarındaydı. Fakat bu oran giderek artarak 2012 yılına gelindiğinde %40’ları aşma eğilimi göstermiştir. Eldeki veriler ışığında gözlemlendiği zaman yükselen bir trend yakalayan geri dönüşüm ve atık yönetiminin oldukça yüksek sayıda lisanslı yatırımcısı bulunmaktadır. Bu yatırımcıların sayısının her geçen gün fazlalaşması sektör alanında umut verici gelişmeler arasında değerlendirilmektedir. Akademik çalışmalar, brifingler, sempozyumlar ve ortaya koyulan bilimsel raporların ışığında geri dönüşümün etkisi artırılmaya çalışılmaktadır.

Geri Dönüşüm Sektöründe Ülkemizin Durumu

Ülkemiz özelinde atıkların geri dönüşümleri ortalama %8 – %10 seviyelerindeyken ambalaj malzemelerindeki geri dönüş oranları %20 – %25’leri bulmaktadır. Buda ambalaj atıklarındaki dönüşümün atıklarının geri dönüşümü listesinde ilk sırada gelmesini sağlamaktadır. Geri dönüşüme gönderilen ve tekrar fayda sağlanan maddelerin yaklaşık olarak % 43’lük çoğunluğu kâğıt atıklardan oluşmaktadır. Kâğıt atıkları sırasıyla %27 plastik atıklar, %12 cam atıkları, %8’lik dilimini ise tekstil ürünleri atıkları almaktadır. Bunlara ek olarak ülkemizin atık yönetimin son sırasında %4’lük oranı ile metal geri dönüşümü gelmektedir. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de geri dönüşüm noktaları bulunmaktadır. Geri dönüşecek olan maddeler farklı kodlar alarak ilk elden ayrışmaları gerekmektedir. Böylece işlemlerin daha hızlı ve sistematik olarak yapılmasına olanak sağlanmaktadır.

Profesyonel Ve Lisanslı Geri Dönüşüm Hizmeti

Ambalaj geri dönüşüm atıklarının biriktirilmesi ayrı olarak planlanmalı ve yapılmalıdır. Tehlikeli madde atıkları veya organik atıklardan ayrıştırılarak biriktirilmesi gerekmektedir. Bu toplanarak biriktirilen atıklar Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılarak yetki belgesi verilmiş firmalar tarafından kabul edilmektedir. Ünpak Geri Dönüşüm olarak gerekli yetki belgelerine sahip kurumsal bir ambalaj atık merkezi olarak hizmet vermektedir. Topladığımız ambalaj atıklarının özel ünitelerimizde ayrıştırılma ve kodlama işlemlerini gerçekleştirmekteyiz. Firmamızın ambalaj atıkları konusunda profesyonel olarak gerçekleştirdiği aşamalar ve sizlere sunduğu aşamalar şunlardır;

  • 1) Öncelikle geri kazanılabilir malzemelerin belirlenmesi gerekmektedir.
  • 2) Geri dönüştürülebilir malzemeleri belirledikten sonra belirtilen geri dönüşüm kutusunda paketliyoruz.
  • 3) Daha sonra sizden istenilen bina dışındaki alanlardaki noktalara geri döşüme gidecek malzemelerin bırakılmasını sağlamalıyız.
  • 4) Son olarak bıraktığımız alanlardan firmamız tarafından geri dönüşüm atıklarınızı değerinde alıyoruz.

Ambalaj atığı nedir sorusu sürekli merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Ambalaj geri dönüşüm işlemleri konusunda deneyimli firmamız ülkemizdeki lisanslı firmalardan biridir. Son yıllar göz önüne alındığında oldukça hızlı bir gelişme gösteren sektör 2000’li yıllardan bu yana geri dönüşüm depolama sayılarındaki hızlı artış göstererek oldukça yüksek bir nüfus sayısına hizmet vermeye başlamıştır. Geri dönüşümde yaşanan bu yükseliş bağımlığının önemli ölçüde azalmasına ve geri dönüşüm işlemlerinden olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Ekonomik büyümenin önünü açan alanlardan biri olan ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi, enerji kaynaklı hammadde konusunda tasarruf edilmesine olanak vermektedir. Çevresel atıkları bir problem olmaktan çıkartan bu sistem, dünyanın döngüsel dönüşümüne olanak sağlayarak kaynakların fütursuzca harcanmasının önüne geçmektedir.

Geri Dönüşümün Uygulanmadığı Bir Dünyada Bizleri Bekleyen Tehlike

Dünya üzerinde özellikle metropol bölgelerinde oluşan atıklar sebebiyle yeryüzü adeta alarm veriyor. Her yıl milyonlarca ton olarak karşımıza çıkan atık üretiminde, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi başı çekiyor. Bu atıklar birçok sıkıntıya sebep olmaktadır. Güvenli bir şekilde geri dönüşümü yapılamayan atıklar deniz, hava, kara gibi ana yaşam merkezlerini tehdidi altına almaktadır. Yaşamsal faaliyetlerimizin sürdürülebilir olması atık yönetimimizin iyi olması ile doğru orantılıdır. Bilimsel makaleler ve araştırmalar ışığında dünya çapında 2 milyar tondan fazla atık üretimi yapılmaktadır. Gereken altyapı ve önlemler alınmadığı takdirde 2050 yılına gelindiğinde bu sayının hızla 3,5 milyar tona ulaşması kaçınılmaz olarak görülmektedir. Dünya ve geleceğimiz açısından oldukça büyük bir önem arz eden atık yönetimi konusunda sizlere yardımcı olan firmamız en kaliteli ve en profesyonel geri dönüşüm hizmetlerini sizlere sunmaktadır.

Atık Yönetimindeki Yersizlik Doğaya Ciddi Zararlar Vermektedir

Ciddi ve yetkin bir işlem yöntemi gerektiren ambalaj atıkları geri dönüşümü aynı zamanda bir sosyal sorumluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Halkımızın büyük bir çoğunluğu ambalaj atığı nedir ve ne işe yarar sorularına hali hazırda tam manası ile cevap bulamamalarından yakınmaktadır. Bu sebepten olumlu ve olumsuz taraflarını anlatarak atık ambalaj konusunda bilgiler vermeye devam ediyoruz. Atık yönetiminin doğru uygulanmaması sonucu birçok doğal etmende oldukça çeşitli zararlar baş gösterebilmektedir. Yaşanabilecek küresel çapta sıkıntıları asgari düzeyde atlatabilmek için atık yönetiminin her alanına en üst düzeyde önem vermemiz gerekmektedir. Sizde daha yaşanabilir bir dünya ve nefes almaya devam eden gelecek kuşaklar için atık yönetimi konusunda kendinizi eğitmeyi unutmayın.

  • Havaya verilen zarar; Küresel atıklar sebebiyle büyükşehirlerde hava kirliliği oranları artar.
  • Sulara verilen zarar; Küresel atıkların neden olduğu sebepler yüzünden deniz ve okyanus sularında yaşam döngüsünde bozulmalar yaşanır.
  • Karaya verilen zarar; Küresel atıkların zararlı etkileri ve kullanılan kaynakların seri tüketimi kara hayvanlarının ekosistemlerini bozar.