Geri Dönüşüm
Geri dönüşüm Kullanım dışı kalmış, geri kazanım atık malzemelerin farklı geri dönüşüm yöntemleriyle hammadde haline getirilerek yeniden imalat sürecine dahil edilmesidir. Organik nitelikli atıkların geri dönüşümü de mümkündür. Ayrıca atıkların geri kazandırılması sonrasında kullanım amacıyla uygulanan farklı kimyasal ve fiziksel süreçler de geri dönüşüm olarak adlandırılmaktadır.
Geri dönüştürme bir halka oluşturmaktır ve tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkasına dahil edilmesiyle ilk olarak hammadde ihtiyacı düşer. Bu da insan nüfusunun büyük bir artış kaydettiği ortamda doğal dengenin bozulmasının engellenmesini ve doğaya verilen zararların azalmasını sağlar. Geri dönüştürülebilen malzemelerin yeniden hammadde olarak kullanılması büyük oranda enerji tasarrufu yaptırır. Mesela bir alüminyumun sıfırdan imal edilmesiyle yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması arasında yüzde 35’e yakın enerji harcama farkı vardır.
Geri Dönüştürülebilen Malzemeler
Geri dönüşüm pek çok maddeyi kapsamaktadır. Teknoloji ve endüstri alanında meydana gelen gelişmeler zaman içinde daha farklı maddelerin de geri kazanıma dahil olmasını sağlayabilmekte, geri dönüşümün etki alanını genişletebilmektedir. Günümüzde başlıca geri dönüştürülebilen maddeler şunlardır:
- Kâğıt
- Akümülatörler
- Alüminyum
- Cam
- Demir
- Tekstil atıkları
- Diğer metaller
- Plastik atık
- Pet
- Ambalaj atık
Geri Dönüşüm Aşamaları
Çağın teknolojisiyle yakından alakalı olup teknoloji ve sanayi alanında meydana gelen gelişmeler aşamalarda farklılıklar yaratabilmektedir. Ayrıca geri kazanım süreçlerini hızlandırmaktadır. Geri kazanım aşamaları ise her madde için farklılık arz etmektedir. Buna göre malzemelere göre başlıca aşamalar şunlardır:
- Alüminyum: Toplanan alüminyum atıklar küçük parçalar halinde doğranmaktadır. Ardından bu küçük parçalar büyük ocaklarda eritilmekte ve dökme alüminyum üretilmektedir. Böylece atık alüminyum saf alüminyuma yakın hale getirilmektedir. Bir ton metal atığın geri dönüşüme alınmasıyla bin üç yüz kilogram hammadde tasarrufu edilmektedir.
- Kağıt: kağıt atıklar ilk olarak kağıt hamuru hazırlanmak amacıyla su içinde liflerine ayrılmaktadır. Eğer gerekiyorsa içinde lif olmayan yabancı maddeler için temizlemeye alınmaktadır. Sodyum hidroksit ya da sodyum karbonat mürekkep ayırıcı olarak kullanılmaktadır. Ardından hazır kağıt lifleri geri dönüşmüş kağıt üretiminde kullanılmakta, bir ton kullanılmış kağıt geri kazanım ile seksen beş metrekarelik orman, on altı adet yetişmiş çam ağacı tahrip edilmekten kurtulmaktadır.
- Plastik: Plastik atıklar çok farklı cinslerde olabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak plastik atıklar cinslerine göre ayrılıp geri dönüştürmeye alınmaktadır. Ardından kırma makinalarında kırılmakta, küçük parçalara ayrılmaktadır. Bu parçalar işletmelerce belli oranlarda orijinal hammaddeyle karıştırılarak üretim işleminde kullanılabilmektedir. Ayrıca yeniden eritilip katkı maddeleri katılarak ikinci sınıf hammadde olarak de faydalanılabilmektedir. Bir ton plastik atık geri dönüşüm ile on dört bin kilovat enerji tasarrufu edilmektedir.
- Cam: Cam atıklar toplandıktan sonra renklerine göre ayrılmaktadır. Geri kazanım firması tesislerinde atık ve katkı maddelerinden ayrılmaktadır. Tesiste camlar kırılmakta ve eritme ocaklarına dökülmektedir. Böylece yeniden cam olarak kullanıma geçmektedir. Ayrıca kırılan camlar camasfalt, beton katkısı olarak da kullanılabilmektedir. Camasfalta yüzde otuz oranında geri dönüştürülmüş cam ilave edilmektedir. Dolayısıyla bu şekilde camda sınırsız bir tekrar kullanım elde edilmektedir. Yapısında herhangi bir bozulma olmamakta, bir ton cam atığın geri dönüştürülmesi ile yüz litre benzinden tasarruf edilmektedir.
Geri Dönüşümün Önemi
Dünya sürekli bir döngü halindedir ve bu döngü içinde çöplerin doğaya bırakılması hem doğayı hem insan sağlığını tehdit eder. Oysa plastik atık geri dönüşüm dahil bütün geri dönüşümlerle doğa daha temiz tutulmuş olur. Rahatsız edici çöp yığınları ortadan kalkar. Yeniden üretime kazandırılan ham maddeler doğal kaynakların yerinde kullanılmasına yardımcı olur.
Geri Dönüşümün Faydaları
Geri dönüşüm çevreye, doğaya, ülke ekonomisine ve insanlara pek çok fayda sağlamaktadır. Ünpak olarak bizler de bütün bu faydaları en üst seviyeye taşımak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geri kazanım ile doğal kaynakların korunması sağlanmaktadır. Üretim alanında tüketilen enerjiden büyük oranda tasarruf edilmektedir. Üstelik atık miktarı azaltılmakta, atık depolama sahaları için kullanılan arazilerde, bu sahaların işletme maliyetlerinde tasarruf sunmaktadır.
Ambalaj geri dönüşüm ve diğer geri kazanım türleri yeraltı ve yerüstü değerli kaynakların kullanımını minimize etmektedir. Dengeleme sağlamaktadır. Böylece doğal dengenin korunmasına yardımcı olmakta, yararlı ve ekonomik değere sahip maddelerin boşa harcanmasına engel olmaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre, doğal kaynak ve doğa bırakmaya yardımcı olmaktadır.
En köklü ve en kaliteli İstanbul geri dönüşüm firması konumunda yer alan firmamız bütün bu faydaların en üst seviyede olması adına azim ve kararlılıkla çalışmaktadır. Maddeler halinde faaliyet gösterdiğimiz atık dönüştürme sektörünün yararlarını şöyle sıralamak mümkündür:
- Kağıt atık ve diğer atık doğal kaynaklar korunmaktadır.
- Ekonomik olarak hem ülkeye hem şirketlere katkıda bulunmaktadır.
- Çevre kirliğinin azaltılmasına yardımcı olarak daha temiz bir çevrede yaşama olanağı sağlamaktadır.
- Çöp yığınlarını azaltmaktadır.
- Enerjiden tasarruf ettirmektedir.
- Kentsel ekolojiye destek vermektedir.
- Tükenebilir enerji kaynaklarının daha az kullanılmasını sağlamaktadır.
- İsrafın azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
- İnsan sağlığına zararlı atıkların çevreden toplanmasını sağlamaktadır.
İstanbul Geri Dönüşüm Firması
Geri dönüşüm güçlü bir altyapı, profesyonel ekipmanlar ve ekipler gerektirir. İstanbul geri dönüşüm firması olarak bu alanda yılların bilgi, birikim ve deneyimiyle öne çıkıyor, kendimizi sürekli geliştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülke ve dünya ekonomisine katkıda bulunurken geri dönüşüm bilincinin arttırılması adına çabalarımızı sürdürüyoruz.